30 Mart 2018 Cuma

CAN ERZİNCAN



                                                           ERZİNCAN                                                          29-03-2018                                                                                                                                                 PERŞEMBE

Evliye Çelebinin Seyahat Namesi yazar gibi hissettim şehir ismi tarih. aslında bu ben değilim daha yalap şap iş yapmayı tercih ederim ama niye ise bu işler düzgün gitsin ve daha sonra okuduğumda yada sen-siz okuyunca daha iyi anlayın yaşayın diye böyle yazıyorum.

ERZİNCAN da aslında Doğu Express ini çekmeye geldik. Gerçi gelemeye bilirdik de  çünkü ben yaşadığım ülkedeki hem zemin geçitlere güvenmiyorum. Muhtemelen TCDD de güvenmiyor ki bazı yerlerde DUR BAK DİNLE  diye işaretler de koyuyorlar. bu işaret ler daha insancıl olduğu için olmamasına rağmen ben hem zemin geçit e gelince yavaşladım ve durdum karanlık olduğu için ve perspektif den dolayı hiç bir şey görünmüyor du ve bariyerler de açıktı sola baktım bir şey yok sağa baktım koca bir tren ve çok yakın hemen arabayı geriye taktım ve geri çıktım o arada bariyer kapandı. Ben de içim den bariyerin böyle çalışmasına neden olanlarla ilğili iyi olmayan şeyler geçirdim.

       Hayatımızı ve malımızı kurtardığımıza göre Erzincan şehir merkezine gidebiliriz. Açız ve hemen internetten bir yer bulduk, Erzincan Döner altı ay olmuş açılalı etin tadı güzel di çorbaları ve lahmacunu nun tatları gayet iyi. Yol dan geldik ve yemek de yiyin ce yorgunluk çöktü ve hemen yatıp uyuduk evet hemen lokantada uyuduk hayır tabi ki otel mi yok. sabah erkenden Doğu Ekspress ini çekmek için çıktık. Çekim için mekanımız Erzurum un bir köyü olacak dı, bu köyün özelliği hem yol arkadaşımın köyü hem de Angara ve Kars dan gelen trenlerin burada bir araya geldiklerini duyduk.
 

Zor çamurlu bir yoldan vardık istasyon a bizim gibi tren i bekleyen başka birileri vardı. İkimizin de beklediği başka şeylerdi, ben bir kare fotoğraf bekliyorken o bir yiyecek yada maalesef çöp evet çöp tren e binip renkli patikler giymek, kapı dansı yapmak, camları ışık la donatmak çok güzel sonuna kadar arkanızdayım. Lakin bu hattı gezdiğimde ve yaratılan pisliği gördükçe çok üzüldüm.



Eylenmek için seyahat etmek için ve özellikle yeni yerler görmek için çok güzel bir yol yöntem Yataklı vagon.
Yemek yapmak için çok uygun bir ortam doğru afiyet olsun içecekseniz için ancak hiç kimse ve özellikle doğa sizin çöplerinize ihtiyaç duymuyor.



Tren hareket halinde iken elinize geçeni dışarı atmak ne sizi çok temiz yapar ne de insan. Tren gördüğüm kadarı ile birçok istasyonda duruyor alışveriş yapacak halay çekecek zaman oluyor. Bunca zaman varken ve elinizde poşetlediğiniz atılacak çöpleriniz varken neden onları geri dönüşüm varken veya çöp varken yerlere atıyorsunuz hareket etmeyen vagon lara asıyorsunuz.

Lütfen kendinize gösterdiğiniz hassasiyeti biraz da tren e ve çevreye gösterin.

BAŞKA EKSPRESS LER OLDUĞUNU UNUTMAYIN.

29 Mart 2018 Perşembe

DİVRİĞİ

                                                                 DİVRİĞİ                                                       28-03-2018
                                                                                                                                     ÇARŞAMBA
Topraklarımızda on binlerce  camii var bunların bir kaç bin tanesi tarihidir daha azı ise hem camii hem de rehabilitasyon merkezi içerir. Rehabilitasyon merkezlerinde farklı hastalıklar için çok naif ve sakin tedavi yöntemleri kullanılırmış.


Türkiye de bir geziye çıkmaya karar verdi iseniz ve araştırma yapıyorsanız Sivas Divriği Ulu Camii lütfen listenizde olsun. yüzlerce binlerce camii gördüm bu camii benim açık ara Anadolu birincim. Bu camii nin inşaat aşamalarında ne oldu tam olarak bilemeyiz hurafe olur ancak göz görür gönül hisseder burası mükemmel bir işçilik le karşınıza çıkıyor. Arkeolog değilim taş ustası değilim iki gözümün gördüğü aklımın yettiği kadarı ile buradaki tasarım, mimari ve işçilik bir numara.

Sen nasıl bir kafa ile burayı tasarladın acaba o gün gece nasıl bir ilham veya ne oldu da bu muhteşem eseri tasarladın. Hadi diyelim birisi tasarladı birileri de bu muhteşem yapıyı yapmalı, Belkide o kadar taşına yapısına ve işçiliğine vuruldum ki bazı şeyleri göz ardı ettim. tanıdığım herkes burayı görsün isterim bunun için her seferinde buraya gelirim. Dağına taşına havasına suyuna gelirim Camii sine özellikle gelirim. O muhteşem eserin ışık oyunlarını görmeye gelirim yine geldim ama bu halini görünce daha fazla yaklaşmadım. 
 Çarşamba günleri pazar kuruluyor çok büyük bir pazar olmuyor ama köylerden gelenler ve pazarcılarla ortalık şenleniyor. Tabi şimdi bahar mevsimi pazarın yarısı neredeyse tohum paket tohumlar ve ya ATALIK tohumlar. Pazarda biraz gezdikten sonra ara sokaklarda yaşlı bir adam gördük ben artık mesleğin ne olduğunu o kadar çok gördüm ki nokta atışı yapıp almak istediklerimi söyleye biliyorum. Mustafa amca 80 yaşlarında hemen ulu camii nin alt taraflarında ara sokakta çalışıyor.

Sokaktan geçen bir başka amca beş yaşından beri çalışıyor diye bağırdı Mustafa amca ters bir bakışla yok 8 dedi ve işine döndü. Çok zor konuşan bir adam ilk sözü - İzin aldın mı ? Biz de kendinden izin alarak çekime başladık. Mustafa amca gördüğüm çok kısa bir zaman içinde anladığım kadarı ile o sadece işi ile var onunla mutlu.

Mustafa amca çok sessiz ve sakin işi ile uğraşırken onu rahatsız etmek korkusu yada bana lan bırak işimi yapayım tarzında bir şeyle karşı karşıya kalmamak için üç soru sordum. İlk istediğim bir bakır pilav tenceresi idi ama olmadı yokmuş ( sanki hoşuna mı gitti hafif gülümsedi) ikinci ve üçüncü istediğimiz makul gördü ve hemen hazırlıklara başladı.

   
İkinci isteğim elindeki küçük bakraç hemen aldı biraz çekiçle di düzeltti ve kalaya hazırladı. Üçüncü ise bir su tası idi onuda hazırladı ve ikisinin kalayını da yapıp bitirdi. Divriğin den çok güzel iki hatıram oldu.

ÇOK TEŞEKKÜRLER MUSTAFA AMCA.


Bu koca yürekli çalışkan adamı görüp izleyince Ulu Camii nasıl bir kafa ve nasıl bir işçiliğin ürünü anlamak daha kolay çünkü burada yaşayanlar hem iyi hem de çok çalışkanlar.    

27 Mart 2018 Salı

BALIKLI ÇERMİK


                                                               KANGAL                                             27 - 03 - 2018
                                                                                                                                   SALI

SİVAS ilinin Kangal ilçesinin en önemlisi yada en tanınmışı tabi ki Kangal Köpeği fakat kangala ait olduğu bilinmese de bir meşhur olan başka bir canlı daha var oda Doktor balık ( DOCTOR FİSH ).  Bu balıklar dünya da birçok yerde kullanılmaya başlandı ülkemizden kaçırıldı, satıldı ve görmezden gelindi.

Balıklar işletme sahibinin anlattığına göre üç kilometrelik bir alanda var olduğunu vurguluyor. Balıklar sıcak ve soğuk suda yaşıyorlar. Balıkların iki cinsi var hepsi sazangiller den ama bir cins balık çarpıyor diğeri ise yiyor.
Kangal Balıklı Çermik in iki çok önemli özelliği var, Birincisi suyu ikincisi balıkları. Su kaynağında yaklaşık 38 derece bu sıcaklık da aslında balıklar yaşamamalı ama bu balıklar a çok normal geliyor. Açık ve kapalı havuzlar var erkek ve kadın lar için ayrı ve güzel bir yer. Havuz a girdikten sonra ilk misafirler gelmeye başlıyor  eğer vücudunuzda ölü deriler varsa yada yara onları temizlemeye geliyorlar ve hemen sizi gıdıklamaya başlıyorlar. Biraz kendinizi sıkmanız lazım ben çok gıdıklanan bir adamım biraz zor oldu ama güzel oldu.

Balıkların dışında burada ki SU daha önemli suda bulunan Selenyum diğer kaynaklara göre daha düzenli olduğu için sağlık açısından daha verimli. Bir rahatsızlığım olmamasına rağmen tabi ki çok rahatlatıcı oluyor. Kangal Balıklı Çermik e gelen insanların   büyük bir kısmı tedavi amaçlı geliyor.


Türkiye'nin ve Dünya'nın en önemli SEDEF tedavi merkezlerinin başında geliyor. Çermik e geldiğimizden beri gördüğüm veya selam verdiğim milletler TÜRK, RUSYA, KANADA ve YUNANİSTAN. İnternet araştırmalarının başında gelen Balıklı Çermik bir çok ülkeden Hasta veya Gezgin çekiyor kendine.

Sivas a yolunuz düşerse buraya uğramak için kesinlikle zaman ayırın gerekirse bir gece konaklayın bir otele sahip. Yeterince zaman ayırdıysanız buradan DİVRİĞİ ULU camii ve medresesini görmeden gitmeyin. 

26 Mart 2018 Pazartesi

KAYSERİ

                             
                                                                     TALAS - HUNAT                                       26-03-2018                                                                                                                                                PAZARTESİ

Bu gün yolum Kayseri'ye düştü, şimdi herkes den duyar gibiyim mantıı yada pastırmaa diye bu şehir başka bir şey le anılmaz mış gibi. bu şehrin geçmişi çok köklü ve güzel şehirleşen bir yer. Hatalar yok mu derseniz var elbette ancak hatalar olur şehirleşmeler de bence hatalardan dönülür ancak bunu
görüp işlem yapmalı, zamanında bu şehir yapılaşırken  park alanları bırakmayı büyük meydanlar bırakmayı bilmişler.

Kayseri li olanlar anlamaya bilir belki fakat Angara da yaşayan biri olarak bu şehirdeki büyük meydanlar beni mutlu ediyor. Meydan ın farklı alanlarında oluşturulan oturma alanlarında her türlü insanı görmek mümkün. Gazete okuyan, Boş vakit geçiren, eşini veya ailesini bekleyen yüzlerce insan üstlerinde ağaçlar çevrelerinde güzel kokan sümbüller ve laleler.

Şehrin geçmişi derken bu şehirde gezecek bayağı yer var kesinlikle gelmeden önce araştırmalı ve geleceğiniz mevsimlerde neresi görülebilir ve neler yapılabilinir bir araştırmak lazım.

Kayseri tarihi göründüğü kadarıyla çok eskilere dayanıyor denk gelir de gelip gezme şansınız olursa kesin lik le TALAS a uğrayın buradaki tarihi mekanları görün. Eskilerin çok naif dokunuşlarını göreceksiniz. Yan fotograf da bulunan havuz ve o güzel işçilik li kamelya zamanında bu evde oturanlar yada sahiplerinin nezaketini ve zarafet e verdikleri  önem i gösterir bence.

Bu nezaketin ve güzelliklerin karşısında sen bir hata görmek istersen çok hata var kabul ediyorum ve itiraf ediyorum. Kiliseden camiye çevrilmiş çok güzel bir yapının önünde duruyorsun ALLAH ın evi kilitli olduğu için kapının önünde ibadet eden bir insan görüyorsun.

Çarşıda sokakta yürürken arabanın camını açıp etrafa çöp atan insanlar görüyorsun. İnsan denen canlıyı engellemek mümkün her şeyi öğretebilirsin ama karakteri kötü ize maalesef yapacak bir şey yok.


Görülmesi gereken yerlerden biri ise şehir merkezi yada kalenin olduğu meydan da ki büyük ihtişamlı HUNAT Medresesi Camii Hamam ve Kümbet den oluşuyor. Meydan a ferahlık katan merkezi yerlerden bir tanesidir Hunat camii. Kayseri ye araç ile geldiysen başka zamanlar için yeni önerilerim olacak.

KAYSERİ bir seferde gezilecek ve bitecek bir yer değil takip edin yazıları.

ÜÇÜNCÜ BOSNA - HERSEK

gercekten keske daha fazla Gore bilsem dediğim yerlerden birisi Bosna  Hersek. Güzel ama gelişmesine  çok izin verilmemiş ülkeye ilk gelişim...