21 Ağustos 2018 Salı

MONGOLİA

Çocukluğumda duyduğum kitaplarda okuduğum gördüğüm yer. hayatım boyunca köy ile şehir arasında sıkışmış bir insanım, bir yanım hep bir köyde olmak ister yada dağ da ancak hayatımı kazanmak için hep şehirde yaşamak zorunda kaldım. Köy kent ikileminde sıkışmış bir insan olarak hayallerimi süsleyen Türkler de ya da bende çok özel bir yeri olan Moğol steplerini görmek hep hayalimi süsledi. Sadece Moğol stepleri olduğu için değil tabi ki, Ata toprakları olduğu için çocukluğumda okulda hep ORHUN anıtlarını yazıtlarını veya öğütlerini okudum dinledim.

Ben genel olarak milliyetçi bir adamımdır, Lakin kafa tas cı değilim milletimi sevdiğim gibi gerekirse ayıplarını yerden yere vurabilirim. Bir parti bağlantım hiç olmadı, Ata topraklarıma gidebilmek görmek ve özümsemek her zaman istemişimdir.

Bu benim için çok önemli olmasına rağmen ya ertelendi yada kısmet olmadı, Bağımsız çalışmanın en güzel yanlarından biri olarak gördüğüm iş yaptığım en önemli yer TDV dir. Türkiye Diyanet Vakfı ile bu gittiğim on ülke oldu sonuncu ülkem şimdi bulunduğum MOĞOLİSTAN oldu. TDV benim için bu sefer YEMEN i seçmişti ancak kısmet MOĞOLİSTAN oldu ve binlerce insan a kurban eti ulaştırarak onların mutlu ve rahat hissetmelerini sağlamışken benim de hayalimi gerçekleştirdi.

ULAN BATUR ( kızıl bahadır )  a ulaştık ve bayram görevlerimizi burada Din Hizmetleri Müşavirliği aracılığı ile gerçekleştirdik, dört bölgede yüzlerce binlerce kurban kesildi ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı, Ajitasyon yapmayı sevmem ama burada kurbanların teslim edildiği yerleri görseniz dersiniz evet çok doğru yer olmuş.   

Bu ülke alakalı değil ama çok korkulan ve saygı duyulan belkide çok lanet edilen bir adama ben çok saygı duymuşum ve çok önemsemişim oda
CENGİZ KAAN.

Benim ait olduğumu düşündüğüm atalarımın topraklarında hükmüne başlamış, sert kuralları ve kaideleri olan ve bunları uygulayan çok önemli ve acıması olmayan bir komutan, ve devlet adamı.

Moğolistan da merak ettiğim şeylerin ilk dördünü yerine getirdim, CENGİZ HAN heykelini görmek, Orhun kitabelerini görmek, Orhun nehrini görmek, Tonyukuk yazıtlarını görmek, şimdi sırada Yurt da kalmak, Steplerde ata binmek ve Kımız içmek.

güzel düzenlenmiş bir MOĞOL tarihi müzesi var içinde Moğol ve Türk eserleri var tam parlemento nun yanında müzeler bir birine çok yakın ve nispeten pahalı ancak her kuruşuna değer.

listemde olan iki olayı daha tamamladım bu gün iki OTAĞ, YURT yada çadır içini gördüm. yarın pazara alışverişe gideceğim bakalım pazarda neler var her gün açık olduğu söylenen bir yer. Bu gün pazara gidebildik sonunda pazarın adı Türkçe Kara Pazar İngilizce Narantoll aslında pazarın çoğu ucuz pazar malları gibi bahsediliyor ancak barış caddesinde dükkanlarda sorduklarımızdan daha ucuz değil. her şeyin sıfırını bulup alabilirsiniz. Pazarın bir girişinde bit pazarı var eski eşyalar dikkatinizi çekerse uğrayın derim. Ben kendime bir at kırbacı aldım hoşuma gitti yarın bir tane daha almak istiyorum. Pazarlık yapabilirsiniz ancak pazarlık yaparken arkanızı dönüp giderken fiyatı bir kere değiştire bilir komple giderseniz bakıp geleyim diye sonra size satmaya bilirler.

Barış caddesi CENGİZ KAAN meydanına yakın hediyelik eşyaları satan dükkanlar hatta han lar var biraz zahmetli olabilir ama iki tur atın bence daha iyisini arkadaki dükkanda daha ucuza bulabilirsiniz. Benim ayrılma vaktim geldi içimde eksik hissettiklerimle geri gidiyorum bakalım bir daha gelecek miyim buraya ?

Bu arada dikkat etmek gereken bir şey var, Eğer THY ile MOĞOLİSTAN a uçuyorsanız uçak KIRGIZİSTAN da MANAS Hava Limanında aktarma yapıyor biraz değişik bir uygulama. bütün yolcular uçaktan iniyor size yazılı olmayan bir bilet veriyorlar onunla bekleme salonuna geçiyorsunuz ve bir saat civarında bekleme var uçak yakıt alıyor sanırım temizlik yapılıyor ve yeni yolcularla beraber geri biniyorsunuz kendi koltuğunuza tekrar oturuyorsunuz, Uçağa binmek için size verilen yazılmamış bilet e ihtiyacınız var o yüzden onu saklayın binerken geri alıyorlar, ve yolculuk devam ediyor.



ÜÇÜNCÜ BOSNA - HERSEK

gercekten keske daha fazla Gore bilsem dediğim yerlerden birisi Bosna  Hersek. Güzel ama gelişmesine  çok izin verilmemiş ülkeye ilk gelişim...