22 Nisan 2019 Pazartesi

ÇERKEZKÖY

Tekirdağ iline bağlı bir köymüş eskiden, köyün asıl varlık nedeni ilki maden ocakları iken ikinci ana meslek geçim kaynağı demir yolları imiş, Ancak bu İstanbul un büyüyerek sınırlarını aşmasıyla Çerkezköy büyük bir değişime uğratmış.

Kabuğuna sığamayan şehri İstanbul Çerkezköy sınırlarına dayandığında burada yaşayanlar böyle bir değişiklik bekliyor muydu bilmem ama çok büyük değişiklikler yaşamışlar. Büyük bir göç hareketi başlamış. Başlayan göç hareketi ilk olarak fabrikaların taşınması ile başlamış, Taşınan fabrikalarla beraber burada büyük bir farkın dalık oluşuyor ve inşaat sektörü büyük bir atılım yapıyor.

İnsanlar sadece inşaat sektöründen para kazanmaya gelmiş olsa da başlarda bunca insanın barınma, yeme, içme ve diğer ihtiyaçlarını karşılayan işletme ve firmalarda büyük atılımlar yapıyorlar. İlçede bulunan arsa fiyatları yükseldikçe verimli arsalar da zamanla yerlerini fabrikalara ve göç eden insanların ihtiyaçlarını karşılamak için binalara terk etmişler.

Çerkezköy'ün çok köklü bir geçmişi olmadığını ilçeye gittiğinizde anlıya biliyorsunuz. İlçe TEKİRDAĞ a bağlı olması dışında bağlı olduğu İL den çok fazla beslenememiş çünkü ilçede yada daha eskiden ilçeye bağlı olan belediyelikleri yada yeni ilçe olmuş yerlerde tarihi hiçbir yer yok. İşte burası eski Çerkezköy diyebileceğimiz bir mahalle ya da mimari bir eseri yok maalesef.

Çerkezköy ilk burada kurulmuş diyebileceğimiz tek bir yer var oda İSTASYON mahallesi. Mahallenin isminin geldiği yerden belli ki yine bir demir yolu yeni bir kültür yeni bir hayat getirmiş. İlk yerleşim yeri ve en eski binalar burada. Geçen ömürler ve zaman la kullanım alanları küçük kalan bu alanda bulan binalar terk edilmiş ve kullanılmaz hale gelmeye başlamış malesef ancak hala değişebilir ve bir cazibe merkezi oluşturulabilinir.

Çerkezköy de bir cazibe merkezinin bulunmaması ve işçi şehri olması dolayısıyla hafta sonları şehirde yapılacak bir aktivite olmadığından aileler ve yaşayanlar haftasonunu değerlendirmek için ilk seçenekleri olan ÇORLU'ya ikinci seçenek olarak sa İSTANBUL'a kaçmaktalar.
Köklü tarihi olmayan ilçenin çok güzel ve kökü sağlam insanları var...          

ÜÇÜNCÜ BOSNA - HERSEK

gercekten keske daha fazla Gore bilsem dediğim yerlerden birisi Bosna  Hersek. Güzel ama gelişmesine  çok izin verilmemiş ülkeye ilk gelişim...