17 Nisan 2021 Cumartesi

ÜÇÜNCÜ BOSNA - HERSEK

gercekten keske daha fazla Gore bilsem dediğim yerlerden birisi Bosna  Hersek. Güzel ama gelişmesine  çok izin verilmemiş ülkeye ilk gelişim uçak ile TRT için cekilen bir program icin ikinci kameraman yada arada ses e yardim etmek icin geldim, ilk gelişimde genelde saray bosna genelinde çalıştım ve gezdim baş çarsıyı, şehitlikleri, Bent başını ve ALİYA IZZET BEGOVİÇ'ın anıt mezarını o zaman gördüm.


İkinci gelişim ise hayatıma yön veren kadınlar ile oldu. ailecek çıktığımız bir avrupa gezisinin son ayaklarından biri oldu. Sırbistan üzerinden geldiğimiz de yanılmıyorsam GRADIŞKA sınır karakolundan girdik ve ana yollar takip ederek ZENİKA üstünden SARAYBOSNA'ya vardık. SARAYBOSNA'da bir gece konakladık ve her tatilde yaptigimize gibi sabah erkenden kalktik ki gittiğimiz yerde ne kadar çok vakit geçirirsek o kadar iyi olacagunu düşündüğümüz icin hemen kahvaltı icin kendimizi dışarı attık.

Daha onceden gelmiş olmanın verdigi Guven ile ailemi hemen ilk gelişimde boşnak böreği yediğim yere götürdüm ve ıspanaklı ve patatesli börek söyledik üzerine yoğurt afiyetle yedikten sonra, baş çarşıda uzun uzun gezindik. Carşının sokaklarından birinde muhteşem ihtişamı ile duran pazar a uğradık ve tütsülenmiş etlere biraz baktık araba ile yolculuk yaptığımız için maalesef alış veriş yapmadan çıktık.

Sonuncu ve üçüncü turum TDV TÜRKİYE DİYANET VAKFI için geldim. Ramazan'ın gelmesi ve uhreviyetimizin yükseldiği bu dönemde vakfın da görevlendirmesi ile hem kuran-ı kerim dağıtmak hem de gıda paketi hediyeleri vermeye geldik. İlk gün uzun zaman boşluğa sahip olmanın verdigi rahatlıkla AA muhabiri arkadaşımla kendimizi hemen ilk önce Aliya İzzet BEĞOVIÇ'in kabrine uğrayıp dua ettikten sonra beyaz tabyaya tırmandık resmen, yorucu oldu ama oldu. sehre biraz yukardan baktıktan ve biraz çalıştıktan sonra bizi bekleyen baş çarşı ya doğru yola indik.

Sebil ile karşıladı bizi çarşı. Bana her zaman çok tanıdık gelmiştir Sebil Bursa'dan bana ev gibi hissettirir. Baş çarşı bana her seferinde daha tanıdık gelir bir parça Bursa bir parça Çorum bir parça ise İstanbul'da. Bu sokaklarda gezmek bana hep mutluk verir. İlk paket dağıtımı OLOVO da yaptık çok az paket dağıtmamız gerekti sevinerek erkenden bitirdik işimizi. Daha önceki gelişlerde elde edemediğim çok
onemli bir yeri görmeye gittik ana yoldan yürüyerek biraz indik ve karşımda MOSTAR köprüsü bir insan bu kadar nasıl şanslı olabilir.


Yıkılma görüntülerini gördüğüm zamandan beri gelip burayı görmekte isterdim, İki defa gelmeme rağmen buraya gelememek beni uzuyordu ki bu sefer MOSTAR köprüsünü görmekte beni çok mutlu etti. korunun videolarını ve fotograflarını çektim. Bilmem bilimisiniz bir yer yıkıldığında yok oldugunda tekrar yapılması veya imar edilmesi icin kullanılır fotograflar ve videolar kendimce görev edindim buranın fotograflarda yasamasını ve gerekirse korunmasını. Saraybosnaya geri dönmek gerekiyordu daha yapılacak görevlerimiz vardi. 

Son görev yerimiz de iki küçük sehir dik, Geldik hazırlandık ve dağıtımları yaptıktan sonra manastır a gidelim dediler. Genel olarak insanlar Müslümanları kapalı ve özellikle kilise veya diğer dinlerin mabed lerine gitmez diye düşünürler ama öyle olmaz genelde. Bu mabetin bizim için önemi büyük imiş.

   

Fojnica da bulunan FOJNİCA FRANCİSCAN MONASTERY de bulunan müzeyi gezmeye gittik. Buraya bizlerden yüzlerce yıl önce fetihler padişahı Fatih Sultan MEHMET HAN gelmiş, O zamanın manastır yöneticileri Savaşmak yerine Barış yapmak istemişler  ve Fatih Sultan MEHMET HAN'ın  

‘‘Allah, peygamber ve taşıdığım kılıç üzerine yemin ederim ki, Hristiyanlar
dinlerinde serbest olacaklardır’’ 

yazan bir ferman bırakır ve o dönemden beri bu fermanlardan birisi bu manastır da saklanır Fatih Sultan MEHMET HAN ın bir pelerini ile birlikte. Bütün bunları görmek çok güzel di Bosna - Hersek yine bütün güzelliklerini bize cömert bir şekilde yine bana bize sundu her seferinde sevdim bu ülkeyi.






Kendi hayatim için bir değişiklik yapıp bir Mac Pro aldım zaten kötü olan yazıma iyice hatalar ekledim ama yinede yazmak istiyorum.







 


ÜÇÜNCÜ BOSNA - HERSEK

gercekten keske daha fazla Gore bilsem dediğim yerlerden birisi Bosna  Hersek. Güzel ama gelişmesine  çok izin verilmemiş ülkeye ilk gelişim...