19 Ekim 2018 Cuma

HASTALIK BİZİ YILDIRAMAZ

 Halep de yediğin hurmalar gelir seni tırmalar.

bizim sokakta içtiğimiz meyve suyu yada pis boğaz lık  diyelim bizi öyle bir hasta etti ki gece ikimizde ishal bir yandan kusmak bir yandan sabah gözümüzü açtık ki berbat durumdayız.

- Pınar istersen geri dönelim Türkiye ye burada derdimizi anlatana kadar!
- Yok ya geri gidersek bir daha gelir miyiz gelmez miyiz belli değil toparlarız!

Düştük iki deli hasta hasta yola bilmediğimiz bir ülkede kendimizi yollara vurduk.

  Suriyenin diğer bölgelerine göre daha tutucu olduğu söylenen HAMA şehrinde NAURE çarkları varmış bizim öğrendiğimiz kadarı ile hastalıkta bizi durdurmadığına göre Şam yolunda Naure çarklarını görmeden gitmek olmazdı. Ana yoldan çok da uzak olmayan bir yerde idi çok önemli oldukları içinde tabelalar vardı.






Naure çarkları elektrik olmayan dönemlerde şehirde yada tarlalarda kullanmak üzere Asi nehrin den sağladığı hareket enerjisi ile Asi nehrinden kanallara su aktarmak için kullanılmış önemli bir teknoloji.

şimdi seni duyar gibiyim arkadaşım durup dönüp tedavi olaydınız ya nasıl bir surat bu? Çok haklısın ama güzel bir gezi idi hemde eğlenceli. Şam yolunun birazın da sol popomun üstünde araba kullandım sonra sağ popomun üstünde ne oturacak halim vardı ne ayakta duracak. Bütün bunlara rağmen Naure çarklarını gördükten sonra yolumuza devam ettik.


Bu hasta halimizle varmak istediğimiz yer ŞAM merkez de bulunan bizler için önemli hicaz demir yolu karşısında bulunan Orient Palace Hotel. II. Abdülhamit tarafından yaptırılan ve HAC vazifesinin kolaylaştırılması için yaptırılan proje nin tamamlanmış nadir alanlarından biridir Şam da ki istasyon.

İstasyon ile karşı karşıya olan dış görüntüsü göze çarpan otel ise bence muhteşem di. 1928 de yapılan bu otel bizi tam olarak geçmişe götürdü.
Hotel de göreceğiniz ve kullanacağınız her şey eski yada klasik di mobilyaların değişmemiş olması bizi çok etkilemişti.
Fakat bizim çok etkilenecek halimiz yoktu. Bizim hemen yatıp dinlenmeye uyumaya ihtiyacımız vardı odamıza çıktık ki bir de ne görelim dört kadın birden odayı ve banyoyu temizliyor. Mükemmel Arapçamız ve muhteşem İngilizce'mizin karmasıyla kadınları odadan çıkarıp kendimizi yatağa attık. Üç belki dört saat sonra kendimize geldik durumumuz daha iyi ama bir şeyler yemek lazım. Karnımızı doyurup otele döndük ve bir daha yatıp sabaha kadar uyuduk, bir kaç gün Şam da vakit geçirecektik toparlanmak bizim için önemli idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜÇÜNCÜ BOSNA - HERSEK

gercekten keske daha fazla Gore bilsem dediğim yerlerden birisi Bosna  Hersek. Güzel ama gelişmesine  çok izin verilmemiş ülkeye ilk gelişim...